torsdag den 25. juni 2009

Strandtips til vandhunde

Sommeren er over os og det fleste nyder de i fulde uddrag, med ture til stranden, så både hund og ejer kan hoppe i bølgerne og blive dejligt afkølet. Der er dog en del ting man skal huske, inden man begiver sig afsted til stranden med sin hund. Vi har lavet et par strandtips, som kan kan hjælpe dig til at forebygge ulykker.


Hundetilladelse på strande

Mange strande har direkte forbud mod hunde på stranden i månedere fra 1. april til 30. september. Nogle tillader hunde i snor, og nogle strande tillader løse hunde. Find ud af hvilke regler din strand har, ved at henvende dig til kommunen, eller besøg kommunens hjemmeside.


Vand, vand og atter vand

Lad ikke hunde drikke af havvandet, da det kun øger dens tørst, samt kan give diarré.
Ha´ altid en hundeskål med frisk drikkevand med på stranden, så din hund har mulighed for at få slukket tørsten på den rigtige måde.


Pas på alger i vandet

Der findes mange slags alger ved de danske strande. De fleste arter er harmløse, men få arter som blågrønalger, kan være giftige for vores hunde og os mennesker. Dog er de kun giftige ved store opblomstringer, som kan ske i juli og august ved meget varmt og stille vejr. Mennesker kan få hovedpine, hudirritationer, feber, diarré og kvalme, mens vores hunde i værste fald kan dø af disse blågrønalger, hvis de drikker af stærkt infekseret vand.


Derfor er det vigtigt, at du som hundeejer tjekker en ekstra gang om der er sat varslingsskilte op, inden du sender din hund ud i bølgerne. De fleste kommuner har også badevandsoplysninger på deres hjemmeside, så du hjemmefra kan se om det er sikkert at hoppe i havet med din hund.


Vandhale

Vandhale er en betændelsestilstand, som kan opstå ved hundens halerod. Det opstår ved en overbelastning af muskelerne omkring haleroden. Hvis din hund ikke er vant til at svømme, kan den nemt overbelast sine muskler, da vandet giver en del modstand, og hunden bruger sin hale meget, når den svømmer.

Skulle din hund få vandhale, er det en god ide, at kontakte din dyrelæge. Normalt vi tilstanden, dog gå væk af sig selv, i løbet af et par dage, men da det kan være meget smertefuldt for hunden, kan den have behov for noget smertestillende.

Vi hensyn

Vis hensyn til andre badende gæster. Ikke alle mennesker er glade for hunde og slet ikke en stor våd en, der syntes, at det bedste er at ryste vandet af sig i samvær med flest mulige mennesker.

Strandskaller, glasskår og bål

Efter hvert strandbesøg skal du tjekke din hunds poter, for rifter eller sprækker efter muslingeskaller. Knækkede muslingeskaller kan skære og i væreste fald give grimme flænger. Finder du en dyb flænge, skal du selvfølgelig kontakte din dyrelæge. Er der mindre ridser, kan du selv rense dem med vand og sæbe og beskytte det med en plejende potevoks. Hold også øje med glasskår.

Pas også på efterladte bål. Nogle mennesker tror fejlagtigt at man slukker bålet, ved at komme sand på det. Men faktisk kan bålet ligge og ulme i rigtig mange timer, så besøgende næste dag, kan få slemme forbrændinger.

Ved du ikke hvad du skal gøre hvis din hund bliver forbrændt, kan du rekvirere en folder om førstehjælp til hunde hos Dyrefondet.dk

Solfaktor

Noglehunde har mindre hårvækst end andre og er derfor mindre beskyttet mod solens stråler. Disse hunde har ligesom vi mennesker, brug for solcreme, for ikke at få forbrændinger eller hudkræft. Køb en solcreme, der er beregnet til hunde, så er du sikker på at få et produkt med den rigtige PH-værdi, samt med ingredienser, som hunden kan tåle.

Press ikke hunden i varmen

Hunde kan ligesom os få hedelag. Lad være med at lege lange og anstrengende lege for hunden, når det er aller varmest. Har hunden ikke lyst, så lad den være i skyggen. Tving heller aldrig hunden ud i vandet, hvis den ikke vil. Måske er den bange for vandet, den er for udmattet eller der kan være andre årsager til at den ikke vil. Tager du alligevel hunden med ud i vandet, vil den bare få en dårlig oplevelse, og det er ikke til gavn for nogen.

Andre huske regler

  • Husk at have en parasol eller et lagen med, som kan sættes op, så din hund har muliged for at komme i skyggen
  • Ikke alle hunde kan svømme fra første færd, så hold øje med din hund, når den er i vandet. Hav evt. en lang line i den, så du kan få fat i den, hvis den bevæger sig for langt væk fra dig. En svømmevest kan også være en god investering, hvis din hund er meget vandglad.
  • Husk at skylle saltvandet ud af pelsen, når du kommer hjem. Saltet i vandet kan ødelægge pelsen.

Når alle hensyn er taget

Når alle hensyn er taget i betragtning, så er der kun tilbage, at sige rigtig god strandtur. Jeg håber, at du og din hund, får mange dejlige timer sammen under sommerens sol, på stranden og i vandet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar